1 d’octubre del 2024

"Les papallones del kebab" al De Viva Veu

 


Lectures recomanades de la 10a edició del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta DE VIVA VEU

El llibre seleccionat per a la categoria Blavets (5é i 6é de primària) per al Certamen local en valencià:

Les papallones del Kebab de Lliris Picó. Amb aquesta novel·la, l’autora ha estat guardonada amb la 43a edició del Premi Enric Valor de narrativa juvenil.

Dos germanes, filles d’un pare egipci i una mare valenciana, ens endinsen en les vivències, preocupacions i experiències de la joventut actual. Una novel·la realista que destaca la riquesa de la diversitat cultural, la integració i la convivència.

El termini d'inscripció està obert fins al 5 de desembre per a centres educatius.  El web per inscriure's és aquest: https://devivaveu.es/certamen-escolar/participants/


30 de setembre del 2024

Videoxarrada amb Fani Grande: "El cervell lector i 'La neurona Lectoreta'"

T'apuntes a una videoxarrada amb Fani Grande sobre el cervell lector? Serà aquest dijous, 3 d'octubre, a les 19h, en línia mitjançant Zoom. 


Es tracta d'una activació lectora pensada per a: professorat de primària, xarxa de biblioteques, clubs de lectura i també per a tu, si tens personetes a casa i ja no saps quin conte contar per què valoren la lectura i els beneficis que tindrà en les seues vides a llarg termini.

Fa anys que Fani Grande va amunt i avall per fomentar la lectura amb els seus llibres, i ara vol compartir algunes de les presentacions que utilitza perquè tingueu més recursos i idees noves per fomentar la lectura.

Comença la sèrie de videoxarrades amb aquesta, inspirada en el llibre La Neurona Lectoreta, dibuixada per Ortifus.


Serà en directe al seu canal de Zoom. No s'enregistrarà, ni es compartirà en xarxes cap imatge de les persones que assistiu. Per rebre l'enllaç de la xarrada, només cal que escriviu un correu electrònic a comunicacionfanigrande@gmail.com amb l'assumpte "Xarrada Lectoreta"

No s'ho perdeu!

26 de setembre del 2024

A Dénia i a Sagunt, "La terra i la paraula", de Juli Capilla


La setmana que ve  'La terra i la paraula', de Juli Capilla, darrer Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València, fa doblet de presentacions: 


A Dénia: 
 📆 Dimarts, 1 d'octubre, a les 19,30h. ⌚ en la Biblioteca de Dénia (c/ sant Josep, 6, Dénia)📌.  Hi intervindrà Juli Capilla, i el poeta Antoni Prats. 👥

A Sagunt: 
 📆 Dijous, 3 d'octubre, a les 19h. ⌚ en el Centre Cultural Mario Monreal, Aula 2 (c/ Roma, 9, Sagunt)📌.  Hi intervindrà Juli Capilla, i l'escriptor Antoni Gómez. 👥

El llibre està rebent molt bones crítiques i bona acollida allà on va, perquè, com ha dit l'escriptor Jovi Lozano-Seser els darrers dies en un vídeo a les seues xarxes, "fusiona totes les vessants de Juli Capilla: la part d'assagista, la part de poesta i la part de narrador" (es pot veure el vídeo, per exemple, a https://x.com/joviseser/status/1837582634458714176)

Un poble, la terra roya i la pedra blanca. Un poble apartat i fronterer, Pedralba. Una mort prematura que ho capgira absolutament tot, que ho anorrea. La perdurabilitat de la paraula, malgrat tot. De la terra i la paraula. Aquest és un llibre de memòries i un dietari ensems. Les històries i les vides de la gent d’un poble qualsevol. El temps que s’ho enduu tot sense remei.


Juli Capilla ens ofereix, amb 'La terra i la paraula', un text brillant, un testimoni sobre l’amistat, la mort i també la vida; sobre la bellesa dels moments viscuts. Un text poètic i assagístic alhora que ha merescut el Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València.








25 de setembre del 2024

Autors a les aules 2024-25

 


Lletres a les aules és un programa de la Institució de les lletres catalanes que fomenta la lectura, promou la literatura, millora la comprensió lectora i estimula el coneixement de la llengua catalana entre els alumnes de primària, de secundària i de centres d’adults. En aquest web es pot trobar tota la informació i demanar l'activitat.

En la modalitat Autors a les aules els escriptors van a l’aula per parlar amb els alumnes sobre els seus llibres i sobre el fet literari en general. Es poden demanar fins al 31 d'octubre.

Poden participar centres educatius de primària, secundària i d’adults de tot el domini lingüístic català. Categories de centres que s’hi poden inscriure:

Centres educatius de Catalunya
Centres educatius de fora de Catalunya (País Valencià, Illes Balears i Franja de Ponent)
Centres de fora de l’Estat (Catalunya del Nord, Andorra i l’Alguer)
Centres de normalització lingüística del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Per als curs 2024-2025 aquests 8 autors amb obra a Bullent hi participen:

Adults

Juli Capilla - La terra i la paraula 

* Batxillerat o Adults


Sergi Durba Cardo - Trinquets trencats

* 3r/4t ESO (14-16 anys) o Batxillerat


Vicent Sanhermelando Bellver - Pell de seda

*1r/n2 ESO (12-14 anys) o 3r/4t ESO (14-16 anys):


Alfred Sala
- Expedició al Congo. Bwana Nyani


Cinta Arasa
- Vaig fer la maleta un dia de juny.


Tomàs Llopis
 - Les volves d'aquella neu

* Cicle Mitjà Primària (8-10 anys)


Mercè Climent
Lina Panxolina i el quadern màgic 

* Cicle infantil (3-6 anys) o Cicle Inicial Primària (6-8 anys)


Muriel Villanueva Perarnau
- La pedra rosa

23 de setembre del 2024

"Vaig fer la maleta un dia de juny", de Cinta Arasa, 5a edició!

 

"Vaig fer la maleta un dia de juny", de Cinta Arasa va ser premiada amb el 33è Premi Enric Valor de novel·la juvenil. És una novel·la emocionant, que agrada a joves (i no tan joves) i per això ha arribat a la cinquena edició. L'argument és el següent:

Som al juny del 1909. Barcelona cremarà d'aquí poques setmanes, però ningú no ho intueix. L'Eulàlia, una adolescent de bona família, està convençuda que la vida de veritat només es llegeix als llibres. Acompanyarà el seu pare en un viatge de negocis al nord d'Anglaterra com a intèrpret. Fa la maleta a casa seva i no s'imagina que tardarà molt de temps a desfer-la, si és que la pot desfer mai. En el viatge descobrirà les condicions de vida dels obrers. L'Oliver, poc més gran que ella, li ensenyarà què vol dir treballar a una fàbrica... i que la vida de veritat també es pot viure.

Cinta Arasa està inclosa als programes Autors a les aules i Lletres a les aules que faciliten visites a centres educatius, arreu del territori lingüístic. 

Cinta Arasa i Carot, (Tortosa 1978) Escriu des que tenia onze anys i mai no ha deixat de fer-ho, i espera escriure fins a l’últim dia, perquè ho necessita tant com respirar. És autora d’obres com Arran de l'Ebre (2009), On és el Sol, Cucafera? (2007), Emergència al País de la Màgia (2010), El món dalt d'una sabata (2012), Missió Trobairitz! (2013), La lluna és dolça, Ahmed (2013), Zeineb, la primera enxaneta (2013), Les fades són calbes (2016) o Paraules, flors i pólvora (2020) entre molts altres. Amb Vaig fer la maleta un dia de juny va guanyar el Premi Enric Valor.

21 de setembre del 2024

A Sueca, "La terra i la paraula", de Juli Capilla



'La terra i la paraula', de Juli Capilla, darrer Premi Josep Vicent Marqués d’assaig dels Premis Ciutat de València, està rebent una magnífica acollida en les presentacions que ha anat fent al llarg del país.

No de bades, a la seua ressenya al Diari Gran, Manel Alonso afirmava que «En aquest llibre Juli Capilla ens oferix el millor de si mateix».

La propera activitat serà una Xerrada a Sueca 📆 divendres, 27 de setembre, a les 19,30h. ⌚en el saló d'actes de la Biblioteca Municipal de Sueca (Plaça dels Molins de la Vila, 9, Sueca)📌. Intervindrà en la conversa, a més de  Juli Capilla, l'escriptora  Rosa Roig. 👥

El llibre començà a gestar-se arran de la mort d'un bon amic, però ha esdevingut molt més. En diu Zequi que és «una proposta literària d’ampli espectre» […]; «cinquanta relats que configuren aquest calidoscopi geogràfic, humà, sociològic i costumista, que dibuixen no sols un paisatge o un territori concret, sinó que des d’aquest poble de «pedra blanca» aconsegueix projectar-se en el temps, en l’espai i en les sensacions de la persona que el llegirà».

20 de setembre del 2024

A Pego, "Trinquets trencats", de Sergi Durbà

 



Trinquets trencats, de Sergi durbà, es presenta a Pego el divendres 27 de setembre. Serà a la Biblioteca Carmen Alemany Blay a les 19,30h. i, a més del mateix autor, Sergi Durbà, intervindran en l'acte el regidor de cultura Josep Mengual, el coordinador d'esports Josep Llorca i l'editora Núria Sendra

Què sabem sobre del trinquet de Pego? A penes en queda algun ressò del passat, el nom d'un bar… No ha arribat a aparéixer al llibre Trinquets trencats. En aquest apunt de l'arxiu municipal de Pego ens parlaven d'un jugador del poble, Pascual Carrió Sastre “Roget de Pego”, amb fotografia inclosa:


Hi haurà records per compartir, això sí. I, potser, alguna cosa més? El dia 27 ho sabrem.

Els trinquets són els grans oblidats dels nostres pobles, joies arquitectòniques caigudes en desgràcia que, per estranyes i capricioses conjectures de la uniformitat, han arribat a aquest present ferides i amb escasses possibilitats de reverdir els seus temps gloriosos d’escales plenes i ben acolorides d’aficionats. 

Trinquets trencats ret homenatge a uns espais de retrobament popular que acumulen tantes històries belles i entranyables com la gent haja pogut oblidar, tot un conjunt d’imatges colpidores pròpies d’una època de la qual queda allò que pocs volen veure avui: les restes d’una vida digna representativa del batec de l’autenticitat. 

Hi ha molts trinquets trencats. Molts. Aquest llibre tan sols s’aproxima a aquells que li han obert les portes i que encara respiren entre requalificacions urbanístiques i afers de dubtosa honestedat, ben capaços de resistir en peu malgrat les envestides d’una modernitat que tot ho marceix i tot ho devora.

19 de setembre del 2024

Contes per a una escola solidària


 "Contes per a una escola solidària" és un llibre que s'ha publicat a iniciativa de l'associació Escoles solidàries i amb la col·laboració d'Edicions del Bullent.

La presentació serà el proper dijous 26 de setembre a les 19h en el Col·legi Major Rector Peset, a València.

El llibre es compon de 10 relats escrits i il·lustrats per autors/es i il·lustradors/es valencianes. Cada relat tracta un dels temes del decàleg d’una escola solidària i serveix com a eina per a motivar i estructurar una tertúlia dialògica amb l’alumnat. Són aquests:

FINAL DE FESTA, de Carles Cano i il·lustracions de Daniel Tejero

Quina sort la de tindre bons amics,  d’Isabel Fuertes i il·lustracions de Robert Bravo Chapí

L’ENIGMA DEL SENYOR ISMAEL, de Vicent Sanhermelando i il·lustracions d’Emília Salvador Moran

Una mestra anomenada Luna, de Teresa Sanchis Labiós i il·lustracions de Ferran Terol Biosca

GOL!!!!, de Frederic Sentandreu i il·lustracions d’Imma López Mora

Un regal, de Núria Sendra i il·lustracionsi d’Inma Alcaraz Guillem

D’INSTITUT A INSTITUT, de Maurici Belmonte Monar i il·lustracions d’Ignasi Pérez

MEI MING, de Gràcia Jiménez i il·lustracions de Betlem Sala Escrihuela

NOU MIL QUILÒMETRES, de Vicent Pardo i il·lustracions d’Imma Castells Tarazona

Un diumenge complicat, deTeresa Broseta i l·lustracions de David Sempere

La coberta és obra de la il·lustradora Clara-Iris Ramos.

En total, 21 artistes del territori que han oferit la seua labor artística per a promoure la solidaritat a les escoles. El contingut del llibre ha estat dissenyat per treballar els relats en l’aula amb alumnat d’entre 10 i 13 anys. 

L’acte de presentació comptarà amb la participació de diversos autors/es del llibre, tant narradors/es com il·lustradors/es, que explicaran la seua experiència en la creació artística i el seu compromís amb la solidaritat. L’equip d’Escoles Solidàries explicarà la trajectòria del projecte i la importància que té per a l’entitat.

El llibre suposa un pas endavant en la missió d’Escoles Solidàries per promoure la sensibilització i implicació dels centres educatius en labors solidàries, tant des de l’equip docent com des de l’alumnat.

El decàleg de l'escola solidària es pot consultar a: https://escolessolidaries.org/xarces/decaleg/

16 de setembre del 2024

A "La Setmana", Barcelona, "La terra i la paraula de Juli Capilla


La Setmana, la gran festa del llibre en català, canvia excepcionalment d’ubicació (coses de prioritats nàutiques): se celebrarà del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys, ocupant des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella de Barcelona.

Hi ha 298 expositors i els llibres valencians es trobaran al mòdul 2, el segon entrant des de l'Arc de triomf durant els 9 dies. 

El  moment especial dels llibres valencians serà el Matí de la literatura valenciana, diumenge 22 de setembre, amb tot un seguit d'activitats amb format de magazin per on passaran escriptores i escriptors com Lourdes Boïgues, Carles Cano o Juli Capilla conduïts per Nerea Sanfe i amb intervals musicals de Pau Alabajos.

'La terra i la paraula' participarà de la mà del seua autor, Juli Capilla en el darrer dels actes 'En clau literària' a les 13h. Ho farà junt als llibres 'Joan Fuster. Escrits sobre el 'Tirant lo Blanch'' de, Mireia Ferrando Simón; 'Els dies inquiets. Notes sobre literatura', de Toni Sabater i 'Un ram convuls de síl.labes de vidre. Homenatge a VA Estellés, de Josep Lozano i Salvador Vendrell.

13 de setembre del 2024

Lliris Picó Premi Soler i Estruch i Enric Lluch Premi Ma Dolors Català



El premi Soler i Estruch ha estat per a 'Si escrius Cèlia...' de Lliris Picó, i el Premi Maria Dolors Català de literatura infantil a 'Tres minihistòries de bessons', d'Enric Lluch

En un acte en la Inmavi, s’han entregat els guardons dels LXVIII Premis Castellum Ripae. En una vetllada conduïda per Jesús Lorda s’han barrejat les lletres i els llibres amb la música de La Maria. El jurat format per Tobies Grimaltos, Eli Llorenç, Richard Garrigues, Marta Grimaltos, Míriam Gregori i Núria Sendra han deliberat sobre els següents premis, que integren els Castellum Ripae:

El Premi de Narrativa Soler i Estruch, amb 54 obres presentades i una dotació de 5000 €.

El Premi de Literatura Infantil Maria Dolors Català, dotat amb 1500 €

I els premis de poesia infantil Ausiàs March, en el qual han participat tots els col·legis d’Educació Primària de Castelló, amb una elevada participació i una molt bona acollida tant pels centres com per les famílies de l’alumnat que s’implica en aquest projecte.

El Premi Soler i Estruch de narrativa ha estat per a Si escrius Cèlia... de Lliris Picó


Si escrius Cèlia… escrita a cavall entre la novel·la i el dietari vol ser un homenatge a les dones d’ara i a les d’abans, a les mares, a les filles, a les veïnes, a les que són un pilar fonamental de la família i a les que enfronten la vida soles. Una història narrada en dues veus en primera persona i dos temps. Aquesta 11a novel·la en la qual l’autora reprén la literatura per a adults, és un relat en el qual les protagonistes reflexionen sobre l’amor, sobre l’acceptació de la vida i del devenir del pas del temps i de la mort, on la creació literària adquireix un pes fonamental i determina la manera de viure de les dues narradores.




Lliris Picó (Ibi, 1972). És llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant, on treballa de professora de llengua catalana, d’etnopoètica i de literatura catalana infantil. A més, és també secretària de la Delegació d’Alacant de l’IEC. En el camp de la literatura, la seua línia és la narrativa. Té publicades diverses novel·les, entre les quals destaquen les de literatura infantil i juvenil, com Moisés, estigues quiet (2015 i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, 2016), Ventalls de paper (2019), Deixar volar coloms (2020) o Les papallones del kebab (2024) amb el qual va rebre el 43 Premi Enric Valor.

El Premi de no ficció infantil Dolors Català ha estat per Tres minihistòries de bessons, d'Enric Lluch
Tres minihistòries de bessons és un text que reprodueix tres escenes històriques protagonitzades per bessons. La primera se centra en la Prehistòria i explica la manera de viure i d’entendre com els avanços tècnics van millorar la vida de les persones; la segona conta les relacions comercials i humanes dels pobles autòctons amb els navegants grecs i fenicis; la tercera explica la importància cabdal de la cultura romana sobre les nostres terres.

S’ha intentat, sense perdre de vista la realitat de les dades històriques, que el llenguatge i les estructures sintàctiques foren adequades a l’edat dels lectors i lectores i que els tocs d’humor sobrevolaren les narracions. La lectura de la Història, la ciència que ens ensenya a no repetir les errades del passat, també pot resultar agradable i divertida.


Enric Lluch i Girbés (Algemesí, Ribera Alta,1949) és un escriptor valencià dedicat, bàsicament, a la literatura infantil i juvenil, tot i que ha publicat novel·les per a adults i teatre. És llicenciat en Història i pertany a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Té més 150 obres publicades i ha estat traduït a l'anglés, al francés, al portugués, al xinés, a l’irlandés, al grec, al polonés, al turc, al maltés, a l’aranés, a totes les llengües oficials de l'Estat i ha estat transcrit al sistema Braille. Ha rebut nombrosos premis (Samaruc, Edebé, Crítica de l’Institut Interuniversitari, Vicent Silvestre, Ciutat de Sagunt, Ciutat de Torrent, Enric Valor de Narrativa, Narrativa Històrica Ciutat de Cullera, Barcanova, Premi de Narrativa 25 d’abril Ciutat de Benissa, etc.).

«El fet de participar en la convocatòria d’un premi literari és, sempre, un repte. T’has d’ajustar a un gènere i a uns condicionants que apareixen a les bases i que has de respectar en la seua totalitat.  I ací s’acaba la faena de l’escriptora o escriptor perquè la resolució del premi depén d’altres persones. Si per la voluntat del astres, la valoració del jurat, la sort o per tot plegat, acabes sent el guanyador, t’unfles com una gallina ponedora i consideres que aquest ofici tan complicat, de vegades et dona alegries i combustible per a continuar donant guerra i omplint papers amb històries que intentes que siguen, almenys, dignes. El premi de literatura infantil Maria Dolors Català és un bon exemple del que he comentat per la qual cosa, a més de agrair als membres del jurat la seua valoració, manifeste que em sent, ara mateix, devanit i orgullós de portar l’etiqueta, senzilla i, alhora meravellosa, d’autor de Literatura Infantil.»